Logo regionálního portálu regiondobrissko.cz

Regionální zpravodajství

Hospoda u Šimků po více než 20 letech ukončila svůj provoz. Obec chce zachovat její společenský význam

Denisa Havlíčková, NAŠE Dobříšsko
pondělí 17.2.2025

Ilustrační foto
Autor: Milada Svobodová

Po více než dvaceti letech se loučí s provozem vyhlášená vesnická hospoda U Šimků v obci Rybníky. Pavel Šimek, místní výčepní a duše podniku, se rozhodl ukončit tradici, která spojovala komunitu i lidi z okolí. Stále rostoucí náklady, administrativní zátěž a zdravotní důvody přemohly jeho energii a odhodlání pokračovat. Pátek 31. ledna bude poslední příležitostí, kdy si návštěvníci mohou ve své oblíbené hospodě dát pivo, zavzpomínat a poděkovat za všechny nezapomenutelné chvíle.

 

Oblíbená hospoda U Šimků v obci Rybníky, která byla dlouhá léta místem setkávání místních i návštěvníků, zavírá. „Hospoda končí, všem děkuji za přízeň, ale už to nemůžu takhle táhnout sám,vzkazuje svým pravidelným hostům legendární výčepní pan Pavel Šimek.

Bohužel, zprávy o končících hospodách na venkově a v menších městech nejsou ničím neobvyklým. Neustálé zvyšování cen a přísné nároky na hygienu, zaměstnance a zajištění provozu dělají podnikání v pohostinství pro mnoho rodinných hospod neudržitelné. Konec hospody U Šimků tak symbolizuje širší problém, který sužuje český venkov – stále rychlejší mizení tradičních vesnických hospod. Hospody na venkově mizí jako na běžícím pásu. Podobná situace, jakou zažívá hospoda U Šimků, se opakuje v celé České republice. Od roku 2020 zaniklo na tisíce vesnických hospod. Tento trend ukazuje na hlubší problémy, s nimiž se české hospody potýkají.

Hospoda U Šimků měla nejen svoji gastronomickou tradici, ale i příběh Pro rodinu Šimkovu bylo pohostinství rodinným posláním. Ještě před Pavlem se o pohostinnost starali jeho rodiče ve Výletní restauraci v Županovicích, která se těšila oblibě díky výborné kuchyni a dobře vyleželému pivu. Pavel pokračoval v rodinné tradici se svým bratrem Petrem „Drobkem“ až do roku 2022, kdy nás jeden z nejlepších šéfkuchařů české kuchyně nečekaně opustil a který byl neodmyslitelnou součástí hospody. Pavel pak zůstal na vedení hospody sám, ale velkou oporou mu bylo několik přátel a kamarádů z vesnice i okolí. Navzdory těžkostem se mu ale dařilo hospodu držet. Ještě se svým bratrem dokázali z bývalé zašlé hospody vytvořit jednu z nejoblíbenějších restaurací široko daleko. Díky jejich úsilí a podpoře vedení obce bylo na hospodě vybudováno venkovní posezení s grilem, dětský koutek a z finančních prostředků obce se výrazně vylepšil i prostor před hospodou a společenský sál. Hospoda se stala oblíbeným místem pro pořádání oslav, svateb a kulturních akcí, konaly se tady karnevaly, koncerty, soukromé oslavy i svatby. Oblíbené bylo i zmrzlinové okénko, ale především výtečná kuchyně a nenahraditelná obsluha.

Bylo to víc než práce. Bylo to fakt naše poslání. Po smrti bráchy už ale nemám sílu hospodu dál vést sám,říká Pavel Šimek.Všechny změny a zdražování má na vesnické hospody mnohem větší vliv, než si můžou lidé myslet. Neustálé zvyšování cen je pro obyvatele malých vesnic neúnosné, a ani nám není příjemné stále zvedat ceny. O dalších nárocích na provoz, jako je udržování kuchyně, ani nemluvě. Z příjemného tradičního řemesla se pro nás výčepní a hospodské stává stres a boj o přežití,vysvětluje Pavel.

Legendární výčepní Pavel Šimek vyjádřil vděk všem, kdo hospodu po léta podporovali:Děkuji všem hostům, kteří mi pomohli tuhle cestu zvládnout. Jsem už ale unavený a zdraví mi neslouží tak, jak bych si přál. Bylo to těžké rozhodnutí, protože ta hospoda je mým životem, ale už to nejde,“ říká Pavel Šimek a zve všechny na poslední pivo. „Přijďte! Přijďte si se mnou dát v pátek poslední pivo, než to tady zavřu!“

Budoucnost hospody U Šimků však není zcela uzavřená

Provoz zařízení bude i nadále zajišťovat vedení obce, které má v plánu zachovat její význam jako centra společenského života. „Hospoda má pro naši obec zásadní hodnotu a uděláme vše, co bude v našich silách, aby nadále sloužila občanům, dodává starostka obce Rybníky Kateřina Charvátová. Jak přesně bude zařízení fungovat pod správou obce, zatím není jasné, ale obyvatele i pravidelné návštěvníky uklidňuje, že toto místo nezanikne bez náhrady.

 

Článek a fotografie jsou převzaty z NAŠE Dobříšsko. Titulek je redakční.
 
 

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama